divendres, 10 de maig del 2013

Recreació acústica del timbal del Bruc


                               Escenari de les batalles del Bruc

El proper diumenge 2 de Juny realitzaré al poble del Bruc juntament amb el Vicent Matamoros la recreació acústica del timbal del Bruc dins d'un projecte d'arqueologia sonora experimental.

Després d'uns anys de recerca sobre les batalles del Bruc crec que he pogut determinar l'indret des d'on el conegut Timbaler va fer sonar el seu tambor i el lloc que ocupaven les diverses tropes franceses en el moment de l'escomesa final que conduí els sometents a la victòria.

La idea principal del projecte es recrear el so del timbal i gràcies a la col·laboració de l'equip de recerca sonora de la facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, gravar i mesurar el so que varen sentir les tropes franceses en els diversos indrets on es trobaven.

Les conclusions finals ens permetran entre d'altres determinar quines possibilitats te la llegenda del timbaler d'ajustar-se a la realitat.

                                
                                           El sometent del Bruc (1860) de Ramon Martí Alsina

Notícia al 3.24

                 
TV3

2 comentaris:

  1. M'agadaria felicitar-te per aquesta bona iniciativa tan original i que de ben segur deixarà petja en la història de les batalles. Si resona el tambor tingueu per segur que serà un èxit rotund, si no se sent ni el tambor us enfonsaran al fons del pou. Ânims i molta sort

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies!, es un projecte que tenia al cap des que vaig trobar l'indret per on crec que van entrar els sometents de Santpedor i Sallent a la batalla ara fa 7 anys.
    Es molt provable que el tambor ressoni en alguns indrets de la batalla però el diumenge 2 la gent que s'acosti prop de can Massana a sentir el timbal dificilment ho sentirà.
    No hem dit mai que la gent que ens vingui pugui sentir el ressó del tambor produit per l'eco (si hi ha silenci es pot sentir una mica), i l'estudi es encara embrionàri i no serà fins d'aquí a unes quantes proves més que podrem treure'n les conclusions.

    ResponElimina