divendres, 5 de setembre de 2014

Projecte "Arribant a Ítaca"

Breu resum del projecte:


"Arribant a Ítaca" és un projecte creatiu sense ànim de lucre que necessita la col·laboració de tots vosaltres per poder-lo fer realitat.


Es tracta de fer arribar a l'illa grega d'Ítaca les pàgines d'un llibre que s'anirà escrivint dia a dia amb les aportacions que vagin fent els col·laboradors.


Un cop assolida la llibertat del Principat tot el material recollit prendrà forma de llibre físic, moment en que el projecte haurà arribat al seu objectiu.Orígens i evolució del projecte “Arribant a Ítaca”:

L'any 1974 el cantautor Lluís Llach va musicar el poema "Viatge a Ítaca" del poeta grec
Kavafis inspirat amb el poema èpic de l'Odissea d'Homer on Ulisses, el protagonista del relat torna a l'illa grega d'Ítaca, 20 anys després lluitar a la batalla de Troia.
Llach es va inspirar en aquest llarg viatge per establir una metàfora del llarg camí cap a la llibertat del nostre poble. Des d'aleshores "Ítaca" ha esdevingut pels catalans un símbol de llibertat; aquesta "Ítaca" metafòrica representa la fi d'un llarg trajecte de 300 anys, l'arribada al port i l'inici d'un nou camí ple d'esperança i d'il·lusions.
El projecte "Arribant a Ítaca" vol en certa manera, fer realitat la metàfora creada per en Llach. L’objectiu és portar fins aquesta illa els somnis, les il·lusions i les emocions associades a aquest moment històric que estem vivint en què l'Ítaca metafòrica deixa pas a l'Ítaca real de Grècia, evidenciant així l'arribada a la fi del camí.
Per fer-ho possible ens cals tu:
Les persones que vulguin participar en el projecte hauran d'enviar a l’adreça electrònica  arribantaitaca@gmail.com un text de 600 caràcters com a màxim en què es facin palesos els sentiments, les emocions i les il·lusions dipositats en aquest moment històric que estem vivint.
Els texts poden ser en prosa o poesia, amb el genere que l’autor esculli (conte, assaig, descripció, diàleg ...) Aquests seran impresos en paper i s'aniran enviant regularment per correu tradicional a Ítaca on seran custodiats fins al dia de la Independència de Catalunya. Aleshores es recuperarà tot el material i es realitzarà un llibre amb els texts, finalitzant així el treball.
Els texts rebuts seran tractats amb la màxima confidencialitat i no veuran la llum fins al dia de la Llibertat.
Els autors dels texts hauran d'indicar si volen o no que el seu nom i població surti publicat al peu del text.
Un cop assolida la llibertat del Principat la publicació dels texts o parts d'ells anirà sempre seguida del nom de l'autor o autors si així ho volen.

Els participants autoritzen l'autor del projecte a publicar el seu text conjuntament amb la resta de texts un cop finalitzi el treball.

L'autor del projecte es reserva el dret de no publicar aquells texts que faltin al respecte a les persones, incitin a la violència o que, pel motiu que sigui no s'ajustin a l'esperit d'aquest projecte.

Els autors dels texts seran informats de l'acceptació o no del seu escrit, així com del moment que el treball vegi finalment la llum.

La data final per enviar els texts finalitzarà un mes després d’aconseguir la llibertat.El 30 de desembre de 2014 s'han enviat cap a Ítaca la primera trentena de texts que seran custodiats allí fins el dia de la llibertat. 
El 26 de Juliol de 2015 s'ha fet l'enviament d'una trentena de texts més.

67 comentaris:

 1. Cal usar un bacabulari literari o es pot explicar tal com raja?
  Gràcies i felicitats per aquest fantàstic projecte!

  ResponElimina
  Respostes
  1. No cal, lo important es posar en paraules les emocions i il·lusions que genera aquesta propera arribada a la fi del camí. Gràcies per l'interès i fins aviat

   Elimina
  2. Puc com a fotògrafa utilitzar imatge i text, fer un muntatge? Gràcies
   Marga cruz

   Elimina
  3. Si que pots Marga, l'espero amb ganes.

   Elimina
 2. La idea es recollir les emocions, sentiments i il·lusions que genera aquest moment històric que estem vivint. Lo que importa no es la qualitat dels textos, sinó la sinceritat i capacitat de plasmar-los sobre "paper"

  ResponElimina
 3. M'hi apunto Marc! "Aviat" rebràs el meu text!

  ResponElimina
 4. Hola Marc! M'ho miraré bé per l'ordinador i et dic quelcom dilluns. Merci per la proposta. PD. A TW per quin compte puc seguir-te?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Disculpa el retard, millor seguir-me a @sellares_art espero que sigui del teu interès i puguis escriure un bon text. Fins aviat!

   Elimina
 5. Moltes gràcies Assumpta, serà tot un plaer comptar amb el teu text. El meu perfil de twitter es @Sellares_art Fins aviat!

  ResponElimina
 6. Molt bona idea! m'hi apunto. Salut!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Escriure un text d'uns 600 caràcters sobre les il·lusions i emocions que et generi el proper assoliment de la llibertat de Catalunya i enviar-ho a arribantaitaca@gmail.com

   Elimina
 7. Compta amb mí. Molt agraït
  Salutacions

  ResponElimina
 8. Moltes gràcies a tots i totes pel vostre interès. Cal enviar un text d'uns 600 caràcters a arribantaitaca@gmail.com amb les vostre emocions o il·lusions respecte al proper futur lliure de la nostra terra.
  Estero els vostres textos amb molta il·lusió!

  ResponElimina
 9. Pots comptar amb mi i moltes gràcies Marc. Fins quan hi ha temps de fer l'entrega?
  Salutacions
  J. Montañés

  ResponElimina
  Respostes
  1. La idea es poder recollir els textos/il·lusions de tot el procès, així en tinc des d'abans de la diada i es tancarà unes setmanes després d'assolir la Independència.
   Espero el teu text amb molta il·lusió.
   Gràcies i fins aviat!

   Elimina
 10. Pots comptar amb mi, brillant idea.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies! L'espero amb ganes.
   Envial a arribantaitaca@gmail.com
   Fins aviat

   Elimina
 11. Pots comptar amb la meva col-laboració, gràcies per convidar-m'hi

  ResponElimina
  Respostes
  1. A tu per interessar-te!, l'espero amb moltes ganes. Fins aviat!

   Elimina
 12. Yo te aportaré mis experiencias, pero en castellano, porque el dominio escrito de catalá no lo tengo

  ResponElimina
  Respostes
  1. No hi ha cap problema perquè el facis en castellà, lo important es el contingut. Fins aviat!

   Elimina
 13. Hola! Jo m'hi apunto em sembla molt bona idea!! :)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies!, espero doncs el teu text amb moltes ganes. Fins aviat

   Elimina
 14. I el tema del llibre, com es gestiona? Qui el finança? I els drets d'autor?

  ResponElimina
 15. Moltes gràcies a tots pel vostre interès i per les ganes de participar!, espero els vostres textos molt il·lusionat i us mantindré informats de tots els passos que vagi seguint el vostre text i projecte.
  En principi el llibre serà contruit com a tal pocs mesos després d'aconseguir la independència de Catalunya,a les hores em desplaçaré altra cop fins a l'illa grega d'Ítaca on recuperaré els textos allí custodiats per enquadernar-los en forma de llibre. En principi el llibre quedarà en aquesta única unitat i es farà la difussió que es pugui del projecte i el seu resultat. Si aquest resultat resulta prou interessant perquè alguna editorial el vulgués publicar integre o parcialment els participants rebrien la seva corresponent part en drets d'autor etc..
  Els que encara no me l'heu fet arribar dir-vos que no cal gran qualitat literària, només expresar en paraules les il·lusions i somnis que teniu posats en el futur de llibertat de Catalunya.
  Estan arribant textos de tots típus, contes infantils carregats de metàfores, descripcions serenes i milimetràdes de tot el procès fins a textos que fan caure les llàgrimes d'emoció i que posen vertaderament la pell de gallina.
  Ànims!

  ResponElimina
 16. M'hi sumo, Marc. Gràcies per convidar-me en aquest, tan creatiu i apassionant, projecte!

  ResponElimina
 17. M’han fet arribar el teu projecte. Em sembla fantàstic. Espero que aquest moment que esperem no tardi massa. Et remetré el meu escrit.
  Gràcies per tenir la idea i fer-la possible
  Carme(la reusenca)

  ResponElimina
 18. Serà un plaer col.laborar-hi Marc!

  ResponElimina
 19. Gràcies per convidar-m'hi, Marc. Miraré d'enviar-te algun text. Que vagi molt bé, endavant! :))

  ResponElimina
 20. Pots comptar-hi. En quant tingui una mica de temps m'hi poso. Salut i Independència

  ResponElimina
 21. Ja pots comptar amb mi. A veure què en surt. Felicitats pel projecte

  ResponElimina
 22. Compta també amb mi. Em sembla una iniciativa plena d'il·lusió.
  Gràcies per la iniciativa i el treball que comporta.
  Carles

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies Carles!, serà un plaer comptar amb el teu text. Fins aviat

   Elimina
 23. Me'n assabento pel retuit de l'amic Eduard Baches. M'agradarà participar en el projecte. Gracies per engegar-lo i gestionar-lo. Serà bonic el dia de demà.

  ResponElimina
 24. Hola Marc, ja tinc el text fet. Com vols que te'l passi?
  @sense_paraules

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Josep, me l'has d'enviar a arribantaitaca@gmail.com Et dic alguna cosa quan m'arribi.
   Gràcies per participar i fins aviat!

   Elimina
 25. És interessant, clar que sí. Però, en quina llengua s'ha d'escriure i sobre quin tema vols que giri el llibre? Ho dic perquè somnis, il·lusions i llibertat així en general és molt ampli. Salutacions.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Pots escriure en la llengua que et vingui de gust i m'has d'explicar en uns 600 caràcters com t'imagines que serà la llibertat, quines il·lusions hi tens posades etc.. Pots escriure-ho com vulguis. Amb metàfores, novelat, prosa, poesia, etc..
   Fins aviat!

   Elimina
 26. M'ha arribat la teva invitació; hi faré un cop de cap, de ben segur!


  d.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies!, l'espero amb interès.
   Fins aviat

   Elimina
  2. A partir del Gener t'ho faré arribar, molt bona idea company!

   Elimina
 27. Puc enviar-te dibuixos?
  No en sé molt d'escriure.

  ResponElimina
  Respostes
  1. També m'interessa. Si ets capaç de fer-me un dibuix que et remeti a les il·lusions i emocions d'arribar a la llibertat perfecte!. L'enviarem juntament amb els textos.

   Elimina
 28. Respostes
  1. Com més aviat millor!, em calen textos escrits de tots els tempos del procés..

   Elimina
 29. oi tant que m'hi apunto!! alguna indicació per començar o per on tirar?
  Merci

  Nat

  ResponElimina
 30. Respostes
  1. Disculpa el retard en respondre.. Em sembla però que ja el vaig rebre i vàrem parlar. Estan a punt de viatjar cap a Ítaca, abans de la diada hi haurien de ser :)
   T'informo de quan faci aquest enviament

   Elimina
 31. EitherMarks@gmail.com11 de juny de 2015 a les 14:30

  No entenc. Texts individuals. Sense una idea argumental. Un principi, un nus I desenllaç. Jo no he escrit mai així.
  Pots ampliar què necessites?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tots els textos són benvinguts però no busco que em facin textos d'una alta qualitat literària sinó escrits, diàlegs, poesies, narracions, etc.. que expresin la il·lusió posada en la cada cop més propera arribada a Ítaca. Tot s'hi val!

   Elimina
 32. Molt bona iniciativa!! També hi participaré!

  ResponElimina
 33. Molt bona iniciativa!! També hi participaré!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies!, espero el text amb molta il·lusió. Fins aviat!

   Elimina