Arribant a Ítaca

Illa grega d'Itaca. Foto: Marc Sellarès


Breu resum del projecte:


"Arribant a Ítaca" és un projecte creatiu sense ànim de lucre que necessita la col·laboració de tots vosaltres per poder-lo fer realitat.


Es tracta de fer arribar a l'illa grega d'Ítaca les pàgines d'un llibre que s'anirà escrivint dia a dia amb les aportacions que vagin fent els col·laboradors.


Un cop assolida la llibertat del Principat tot el material recollit prendrà forma de llibre físic, moment en que el projecte haurà arribat al seu objectiu.



Orígens i evolució del projecte “Arribant a Ítaca”:

L'any 1974 el cantautor Lluís Llach va musicar el poema "Viatge a Ítaca" del poeta grec 
Kavafis inspirat amb el poema èpic de l'Odissea d'Homer on Ulisses, el protagonista del relat torna a l'illa grega d'Ítaca, 20 anys després lluitar a la batalla de Troia.
Llach es va inspirar en aquest llarg viatge per establir una metàfora del llarg camí cap a la llibertat del nostre poble. Des d'aleshores "Ítaca" ha esdevingut pels catalans un símbol de llibertat; aquesta "Ítaca" metafòrica representa la fi d'un llarg trajecte de 300 anys, l'arribada al port i l'inici d'un nou camí ple d'esperança i d'il·lusions.
El projecte "Arribant a Ítaca" vol en certa manera, fer realitat la metàfora creada per en Llach. L’objectiu és portar fins aquesta illa els somnis, les il·lusions i les emocions associades a aquest moment històric que estem vivint en què l'Ítaca metafòrica deixa pas a l'Ítaca real de Grècia, evidenciant així l'arribada a la fi del camí.
Per fer-ho possible ens cals tu:
Les persones que vulguin participar en el projecte hauran d'enviar a l’adreça electrònica  arribantaitaca@gmail.com un text de 600 caràcters com a màxim en què es facin palesos els sentiments, les emocions i les il·lusions dipositats en aquest moment històric que estem vivint.
Els texts poden ser en prosa o poesia, amb el genere que l’autor esculli (conte, assaig, descripció, diàleg ...) Aquests seran impresos en paper i s'aniran enviant regularment per correu tradicional a Ítaca on seran custodiats fins al dia de la Independència de Catalunya. Aleshores es recuperarà tot el material i es realitzarà un llibre amb els texts, finalitzant així el treball.
Els texts rebuts seran tractats amb la màxima confidencialitat i no veuran la llum fins al dia de la Llibertat.
Els autors dels texts hauran d'indicar si volen o no que el seu nom i població surti publicat al peu del text.
Un cop assolida la llibertat del Principat la publicació dels texts o parts d'ells anirà sempre seguida del nom de l'autor o autors si així ho volen.

Els participants autoritzen l'autor del projecte a publicar el seu text conjuntament amb la resta de texts un cop finalitzi el treball.

L'autor del projecte es reserva el dret de no publicar aquells texts que faltin al respecte a les persones, incitin a la violència o que, pel motiu que sigui no s'ajustin a l'esperit d'aquest projecte.

Els autors dels texts seran informats de l'acceptació o no del seu escrit, així com del moment que el treball vegi finalment la llum.

La data final per enviar els texts finalitzarà un mes després d’aconseguir la llibertat.



El 30 de desembre de 2014 s'han enviat cap a Ítaca la primera trentena de texts que seran custodiats allí fins el dia de la llibertat. 
El 26 de Juliol de 2015 s'ha fet l'enviament d'una trentena de texts més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada